PRIMARIA COMUNEI PIETROASA

Judetul Timis

PREZENTARE LOCALA

    Comuna PIETROASA

    Asezata in partea estica a judetului Timis, la cca. 28 km de Faget-orasul cel mai important si la cca. 122 km distanta fata de municipiul Timisoara, pe relatia DN 6, DN 68 A si DJ 684, aceasta comuna se invecineaza la nord cu comuna Margina, la vest cu comuna Curtea, la sud-vest cu comuna Tomesti, iar la est cu judetul Hunedoara, aflandu-se la o distanta de 78 km de municipiul Deva.



         ASEZARE GEOGRAFICA

    La poalele Muntilor Poiana Rusca, pe cursul cristalin al raului Bega se situeaza comuna Pietroasa , formata din patru sate: Pietroasa, Crivina de Sus, Poieni si Farasesti.
    Este cea mai estica comuna a judetului Timis, invecinandu-se cu judetul Hunedoara. Cel mai apropiat oras este Fagetul - 26 km, Timisoara fiind la 126 km.
    Ca suprafati, Pietroasa este o comuna mare 15.646 ha, ca populatie insa se inscrie in randul comunitatilor mici cu numai 1222 locuitori. Fiind asezata intr-o zona de dealuri inalte si de munte, padurea ocupa 12.906 ha.

                                                                
      SCURT ISTORIC

   
Satul Pietroasa, care devine in epoca moderna, centru administrativ, apare documentar in anii 1514-1516, cand era proprietatea lui George de Brandemburg si avea 15 iobagi. La aceea data, localitatea facea parte din districtul Margina, ce apartinea domeniului Hunedoarei. In anul 1597, Sigismund Bathory doneaza localitatea cu numele de Petroza lui Stefan Torok, care la 1612 o amaneteaza lui Gabriel Bethle. In anul 1620, Gabriel Bethlen doneaza localitatea lui Stefan Bethlen jr. In aceasta perioada localitatea apartinea cand de comitatul Hunedoara, cand de Timis.
    Localitatea apare in conscriptia din 1717 sub numele de Petrovaz, avand 15 case si facand parte din districtul Fagetului.
    Dupa pacea de la Passarowitz (1718), cand Banatul intra sub dominatie habsburgica, Pietroasa face parte, la inceput din districtul Fagetului, fiind mentionata sub numele de Petrossa.
    Viata economica si sociala a populatiei era influientata de urmatoarele ocupatii: cultivarea pamantului, cresterea animalelor, confectionarea pietrelor de moara si  carusia. In schimb, a creat premisele unei evolutii spirituale prin afirmarea celor doua institutii fundamentale pentru mentinerea fiintei nationale: scoala si biserica.
    In 1779 s-a construit o biserica de lemn, devenita astazi monument istoric. Biserica, precum si casele taranilor din zona, erau construite din barne de stejar, lucrate din secure, in forma de corabie, toate acestea exprimand talentul si arta lucratorilor in lemn.
  
    In perioada comunista, ocupatiile oamenilor au ramas: agricultura si cresterea animalelor. Fara a parasi aceste indeletniciri strabune, unii locuitori practicau munca in carierele de piatra din apropiere si la Fabrica de stica din Tomesti si la Fabrica de otet din Margina. Schimbarile intervenite dupa revolutia anticomunista din decembrie 1989 au influientat si comuna Pietroasa, fara insa a produce mari bulversari, deoarece zona era necolectivizata si neindustrializata.


   
Satul Poieni, este situat la 10 km distanta de centrul de comuna Pietroasa si este amintit documentar pentru prima data in anii 1514-1516 sub numele de Pleyen, cand era proprietatea lui George de Brandemburg si avea 7 iobagi.


   
Satul Crivina de Sus, situat la 4 km de Pietroasa, este amintit documentar in anii 1514-1516 si alaturi de Pietroasa si Poieni, facea parte din proprietatile lui George de Brandeburg.


   
Satul Farasesti, este atestat documentar in 1548 sub denumirea de Forrasfalva, drept proprietate a nobilului Ioan de Bozwar. 



    VIATA ECONOMICA SI SOCIALA

   
Principala sursa de venituri, care asigura traiul locuitorilor, este agricultura, in special cresterea animalelor.
  

   
   
Terenurile agricole situate pe inaltimi inca se lucreaza cu animale: cai si boi de munca, productia vegetala fiind mica insa ecologica.
    Cresterea si valorificarea animalelor este singurul sector care asigura un venit locuitorilor, insa crescatorii de animale nu sunt organizati in ferme ca sa obtina sprijin financiar prin programe PHARE, SAPARD, etc.
  
    Trieratul  graului in satele Pietroasa si Farasesti inca se mai face cu batoze construite in sec. al XIX-lea.

   
In satele Crivina de Sus si Poieni pentru macinatul graului si porumbului inca se utilizeaza morile de apa.


   
Pasunile, de slaba calitate folosite pentru cresterea animalelor sunt extinse, dar infestate cu feriga.



   
    CULTURA – OBICEIURI POPULARE

   
Din vechime locuitorii comunei Pietroasa au fost apreciati prin portul popular si prin dansurile lor. Aceste obiceiuri inca se mai pastreaza.
    La concursurile organizate la nivel regional sau national comuna Pietroasa a obtinut
Intodeauna premii pentru obiceiurile populare.


   
    INFORMATII DEMOGRAFICE SI PRIVIND SUPRAFATA

   
Populatia stabila a comunei Pietroasa la 01.01.1999 a fost de 1211 persoane, din care 634 barbati si 577 femei.


   
Toate cele patru localitati au suferit un proces de depopulare, prin migrare in mediul urban.
    Dupa anul 1999 procesul de depopulare a fost stopat, prin numarul mai mare de stabiliri cu domiciliul in localitatile comunei, a unor persoane venite din alte regiuni si din mediul urban , pe fondul reducerii activitatii industriale in intreaga economie.



    Componenta etnica

 
   Potrivit datelor recensamantului populatiei pe criterii entice situatia se prezinta astfel:
  • romani – 1207 persoane
  • maghiari – 1 persoana
  • alte nationalitati – 3 persoane


    Gospodarii    

   
Situatia fondului locativ este urmatoarea:
  • numar total de gospodarii - 310
  • numar total de locuinte cu un apartament - 305  
  • numar total de locuinte cu doua sau mai multe apartamente - 4 
  • cladiri cu alta destinatie in care se afla locuinte - 1 


    In procent de 50 %, cladirile sunt realizate din materiale durabile (caramida arsa) cu incaperi spatioase.
    Constructia si dezvoltarea localitatilor s-a facut pe baza de planuri de sistematizare cu trama stradala rectangulara pe directii perpendiculare.
    Dotarile social culturale sunt amplasate pe principalele artere de circulatie in cadrul localitatilor.


    Suprafata comunei Pietroasa


    Suprafata comunei este de 15.646 ha, din care:   
  • 10.579 ha padure administrate de catre Directia Silvica Timisoara, prin Ocolul Silvic Cosava.
  • 2.327 ha padure si pasune impadurita, proprietate publica a comunei 
  • 662  ha pasune
  • 1.817 ha terenuri agricole ale populatiei 
  • 56 ha padure si terenuri agricole ale institutiilor publice locale: scoli si culte.
  • 27 ha terenuri acoperite cu apa 
  • 178 ha cai de comunicatie, terenuri cu cladiri, terenuri neproductive.